FÜLEKY TOKAJI FURMINT KIRÁLY 2018 – Mád –
(750 ml)
Zöldalma, érett körte, mezei virágok és gyógyfüvek, erőteljes Király savakkal, tüzes lecsengéssel a végén. Szentjánoskenyér íz emléke is megjelenik egészen kicsi fűszeresség formájában. Fogyasztását 8-10 °C-on ajánljuk magyaros húsételekhez.
Bor-étel párosítás:
- nem tudom miért, de egy carbonara, vagy egy bolognai tészta az első becsípődés,
- rakott húsos ételek, gombás raguk, komoly jus, a sav miatt kívánja a zsírosabb dolgokat
- nem tudom magyarázni miért, de egy livornói halleves (sokféle hallal-rákkal), vagy egy páncéljába visszatöltött sült tarisznyarák mellé se lenne rossz
- sült osztriga, Mornay mártással besütve, vagy Rockefeller
- anyukám húsos gombóca (sertéspörkölt húsa összevagdalva, burgonyás tésztagombócban, forró vízben kifőzve, tejfölös-paprikás szaftjában tálalva… én imádnám vele!)
(Harmath Csaba, gasztroszakértő)
Szőlőterület: Király-dűlő Mádon
- Talaj: agyagos, morzsalékos
- Alapkőzet: riolittufa
- Terület: 0,71 ha
- Telepítve: 1990-es évek
- Tőkeszám: 5500 tőke/ha
- Fekvés: dél
Szüret időpontja: 2018. október 19.
Palackozva: 2019. október 21.
Palackozott mennyiség: 1088 palack
ALKOHOL: 13,5 %VOL
CUKOR: 4 G/L
SAV: 6,4 G/L